středa 15. srpna 2012

Zapečené brambory podle kluků v akci

Ahoj,
dneska jsem tu s jednou dobrotou. Máte taky tak rádi letní jídla se spoustou zeleniny, nejlépe z vlastní zahrádky? Pak můžete zkusit recept, který jsem našla v kuchařce Kluci v akci 2. Jsou to Zapečené brambory s mletým masem a zeleninou.


Na 4 porce potřebujeme:
1000 g oloupaných brambor vařených ve slupce
200 g strouhaného eidamu

Masová směs:
600 g mletého masa (nejlépe mix vepřové a hovězí)
100 g rajčat
svazek kudrnky
150 ml bílého vína
lžička skořice
100 g cibule
snítka tymiánu
sůl
pepř
olej

Zelenina:
200 g barevných paprik
200 g cukety
200 g lilku
3 ks mladé cibulky
4 stroužky česneku
3 snítky bazalky
sůl
pepř
olivový olej

Brambory nakrájíme na kolečka, sýr nastrouháme na jemném struhadle.

Pro masovou směs si nejprve orestujeme jemně nakrájenou cibuli tak, aby zesklovatěla, potom přidáme osolené a opepřené maso, které opečeme. Pak ho zalijeme vínem, já jsem měla zrovna načaté červené, tak tam skončilo to, a dusíme asi 10 min. Okořeníme tymiánem, skořicí a kudrnkou, přidáme rajčata a ještě krátce podusíme. Jen trošku, stačí tak 2 - 3 min, ať nám rajčátka zůstanou pěkně v celku.

Na druhé pánvi připravíme zeleninku. Papriku, cuketu a lilek očistíme a nakrájíme na malé kostičky, česnek a mladou cibulku nakrájíme na plátky. Lilek jsem nedala, ten já nepěstuji, a navíc mi přijde, že pak jídlo hodně ztmavne a hlavně při ohřívání třeba druhý den už nevypadá moc chutně. Cukety jsem naopak dala víc. Byly jsme na dovolené a tak nám holka trošku víc vyrostla. Všechnu zeleninku společně orestujeme na olivovém oleji, ochutíme solí, pepřem a čerstvou bazalkou.

Zapékací misku naplníme střídavě vrstvou brambor, masa, zeleniny a sýra. Končíme vrstvou brambor posypanou sýrem. Zapečeme na 180 °C asi 20 min.


Dobrou chuť


12 komentářů:

  1. Jani, diky za recept. Ten vypada bajecne a jiste i tak chutna. Urcite jej vyzkousim, nebot jsem si jista, ze bude mit u nas uspech. Mej prima den, Katerina

    OdpovědětVymazat
  2. To je urcite dobrota ,hodne mi to pripomina Musaku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Elli, u kamarádky jsem jedla Musaku a je to opravdu podobné.

      Vymazat
  3. Jani, milujeme vše zapečené, takže i toto asi vyzkoušíme :0). A ten váš porcelán je náherný, je od thunu??? Hezký den Ada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Adi. Zapékací mísa je z Českého porcelánu Dubí a talíře jsou od Thunu. Nevím ale, jestli tenhle dekor ještě dělají. Měla jsem je do výbavy snad od 17 let. A pořád se mi ty pomněnky tak líbí.:-)

      Vymazat
  4. It looks verry delicious !!!...love from me....xxx...

    OdpovědětVymazat
  5. Milujeme doma zapečené brambory a tohle vypadá opravdu velice lákavě :o)Martina

    OdpovědětVymazat
  6. Kluky v akci mám moc ráda,také jsme již pár receptíku zkusili a tehle vypadá také báječně!!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Jani, občas aj ja na nich natrafím, sú skvelí a majú aj výborné recepty. Určite vyskúšam, je tam všetko, čo mi chutí. Diki za receptík.
    Maj krásne leto.
    Emily.

    OdpovědětVymazat
  8. Jani, tak tohle by mi asi chutnalo. Zajímavá je ta skořice ...
    Díky za recept, moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Kluci v akci jsou borci a ty ,Jani. taky! Mňam!!!
    Ivana

    OdpovědětVymazat