sobota 12. května 2012

Knížka Lanýže

    Druhou knihou autorky Lenky Civade, kterou jsem vám už představila, je knížka Lanýže.

    Knížka není tak akční a živá jako její prvotina, ale je taky moc hezká. Jakoby z ní dýchalo parné provensálské odpoledne, i když se odehrává ve všech ročních obdobích v průběhu několika let. Autorka popisuje, jak je i pro rodilého francouze obtížné proniknout mezi provensálské obyvatele, získat si mezi nimi přátele a dokázat, aby ho přijali za svého. Hlavní hrdina Martin  se zamiluje do dívky pocházející z Provence a hlavně také do lanýžů, kterými jí zásobuje její otec, sběratel lanýžů. Rozhodne se, že se chce naučit lanýže hledat a kdo by měl být povolanější učitel, než otec milované dívky. Proniknout k duši uzavřeného provensálského samorosta, který žije sám, není vůbec jednoduché.


     Martinovi jeho sen nakonec vyjde, stane se úspěšným hledačem lanýžů v Luberonu, ožení se s milovanou dívkou a přesídlí do Provence. 

     Knížka je napsaná trochu jinak, než Provence jako sen. Leccos je jen naznačeno a je na čtenáři, aby si pospojoval jednotlivé nitky dohromady.

     A proč nemám vyžehlený ubrus? To si tak žehlím a najednou slyším nějaké syčení. Tak se otočím a ejhle těsně vedle koše s prádlem hoří zástrčka od žehličky. Odstrčila jsem prádlo a jak běžím vytahnout prodlužovačku, abych sahala až na zaizolovaný kabely, tak si tak přemýšlím, že stejně to prádlo budu muset hodit na tu šňůřu, abych ohýnek vesele hořící na parketách uhasila. Naštěstí, jak jsem vytáhla zástrčku, tak oheň uhasl sám. Zatím jsem si nekoupila novou zástrčku a tak se u nás nežehlí. Novou žehličku prý je kvůli tomu kupovat škoda. Počkáme, až bude hořet žehlička. No to jsou vyhlídky hospodyňky.

      Mějte se krásně a těším se moc na vaše návštěvy.

 

6 komentářů:

  1. Jani, tak to je teda adrenalinový zážitek, ale pohodě na fotografii ubrus neubral...a děkuji za inspiraci, asi si po delší době přečtu knížku. :) Hezký den. Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Happy day Jana...love Ria...xxx..

    OdpovědětVymazat
  3. Jani, já jsem se chtěla rozplývat nad knihou a co to čtu...hlavně, že se ti nic nestalo...
    Měj se hezky, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Le tableau est très joli, j'adore ces atmosphères d'antan...
    Bonne semaine.
    Anna

    OdpovědětVymazat
  5. Tada, to byla po Lanýžích akce! Ještě, že vše dobře dopadlo.Konec dobrý, víno dobré.-D

    OdpovědětVymazat
  6. Jano, Lanýžema jsem se ze začátku nemohla prokousat, ale nakonec se mi knížka také líbila. Provence jako sen jsem však přečetla hned. Hezký týden. Slávka

    OdpovědětVymazat