pondělí 18. července 2011

Kouzlo stinného balkónu

Ahoj všem,
u našeho bytu máme dva balkony. Jeden u obýváku, který je orientován na jihozápad. Tam pěstuji klasické balkonovky, jako muškáty, surfinie, lobelky a výborně tam prospívají i bylinky. Mám je na okně a zeď, která se večer naakumuluje západním sluníčkem je v noci hezky vyhřívá. Ten druhý je úplně malinký a je orientovaný na západ a sever a ještě je částečně krytý rohem domu, takže je opravdu ve stínu. Kdysi jsem si říkala, co s ním, ale postupně jsem se na něm naučila pěstovat stínomilné rostliny a teď už vypadá docela útulně a ještě je to příjemná zašívárna, pokud jsou některá léta opravdu parná. To nám letos asi nehrozí, ale balkonek kvete hezky.

     Pro takto stinná místa se mi osvědčily zejména hortenzie, fuchsie, begonie, netýkavky a vše doplňuji bohyškami. Ty mám kromě ozdobných listů ráda i pro snadné přezimování. Prostě je nechám tam, kde jsou. Zjara je začnu zalévat a za pár týdnů dělají zase parádu.

     U květin pro stinná místa, jako jsou begonie a fuchsie,  se často doporučuje kyselá půda. Dokonce mi doporučovali i čistou rašelinu. Např. begonie tak sice narostou ohromné, ale příliš nekvetou. Letos jsem jim zkusila dát substrát pro konifery, který je sice kyselý, ale ne tolik a zatím se osvědčuje. Begonie i fuchsie rostou přiměřeně a krásně kvetou. Přihnojuji je běžným hnojivem pro balkonovky.

     Na zábradlí mám ještě truhlíky, ale ty jsou po včerejší bouřce už nefotitelný. Fuchsie a obzvláště begonie, které jsou hodně křehké, se mi ulámaly. Snad ještě obrostou a rozkvetou.

     Mějte se krásně

18 komentářů:

  1. Super článek, krásné fotky!!:o)) Marcela

    OdpovědětVymazat
  2. Jani bohyšky taky miluju....zrovna přemýšlím o dokoupení http://www.lukonbulbs.cz/katalog.php?dru=348
    :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Marcelo, díky za návštěvu a milý komentář.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Evi, tam tedy mají nabídku. Já jsem si přes internet ještě nikdy netroufla rostliny objednat. Většinou nakupuji tady. www.basik.cz. Momentálně tam bohyšky nenajdeš, do konce července mají internetový obchod omezený. Ale sídlí 10 km od nás, tak tam často vyrážíme s klukama jen se tak pokochat a to víš, že se nikdy nevrátíme s prázdnou. Bohyšky mám hodně i v zahradě, ale strašně mi je likvidují slimáci. Takže Ferramol je můj stálý společník.
    Měj se krásně
    Jana

    OdpovědětVymazat
  5. Jani jojo basika mám taky ráda...já zase objednávám kyti většinou přes net...jsem megaloman a tolik bych nikdy za zahradnictví neodvezla :-D. A slimákům pořiď tyto
    http://www.garten.cz/a/cz/5575-bohysky-ktere-nelakaji-plze/

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Jani, krásné kytičky, fotky i čtení. Měj se hezky, Jana

    OdpovědětVymazat
  7. Janičko, balkon ti kvete krásně! Miluju fuchsie, mám jich každý rok hodně :o)
    Překvapila si mě, že ti bohyška přezimuje i v květináči, mám jednu obrovskou na zahradě, moc by se mi na dvorku líbila i v květináčích, ale bála jsem se, co v zimě. Díky za radu.
    Měj hezké dny, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj jani,
    moc hezké čtení a fotky Tvého stinného balkonu...
    Máš to moc hezké :o)) Bohyšky v květníčku jsou parádní nápad na stinné místo!!
    Hezký večer
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  9. Evi, já jezdím naštěstí autem, jinak bych to taky neunesla.
    Ahoj Jani, díky za návštěvu.
    Ahoj Helenko, opravdu s nimi nic jiného nedělám, jen je šoupnu ke zdi. Hlavně je důležité je hned brzy zjara začít zalívat, já jsem letos na jednu zapomněla a zaschla.
    Ahoj Jarko, díky za návštěvu.

    OdpovědětVymazat
  10. Jani, moc hezky napsano. Taky me prekvapilo to prezimovani host v kvetinacich. Jeste k tem stinomilnym rostlinam, patri sem i clematis, tedy nektere druhy a taky vypada moc pekne v kvetinaci. KRasny den, Katerina

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Katko, to jsi mě překvapilo, myslela jsem, že clematis chce mít zastíněné jen kořeny a jinak potřebuje slunce. To bych ho mohla vyzkoušet. Když se mu nebude dařit, přesadím ho někam do zahrady.
    Měj se hezky
    Jana

    OdpovědětVymazat
  12. Jak ráda bych jednou měla balkón. Zatím bydlíme v pronájmu a nikdy jsme balkón neměly. Tak doufám, že jednou ho budu mít nebo zahradu:-) kytičky jsou krásné!

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Jani, dík za názor na mém blogu,moc se mi u tebe líbí ten nápad na luxfery asi je také trošku přizdobím... košíček jsem vyhrála v soutěži u redneval tak ho vystavuji a pyšním se ,krasně voní a je ůžasný!!!!Daja

    OdpovědětVymazat
  14. JANIČKO, TO JE PŘÍJEMNĚ U VÁS NA BALKÓNKU.
    KYTIČKY VYTVÁŘEJÍ OPRAVDOVOU POHODIČKU.
    MĚJ SE HEZKY A PŘEJI KRÁSNÉ, SRPNOVÉ DNY.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  15. Krásná kytičková zákoutíčka a představa mít dva balkónky! Co já bych dala za to mít aspoň jeden :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Januško, představ si, že tchýně má u obýváku také balkon a kromě toho, že na něj chodí zalévat truhlíky, ho vůbec nevyužívá.
    Měj se
    Jana

    OdpovědětVymazat