pátek 8. června 2012

Háčkovaný polštářek návod

Dostala jsem pár dotazů, jak na něj. Zkusila jsem to popsat co možná nejpodrobněji, ale nepovažuji se za moc dobrou učitelku, takže pokud budete mít někdo ještě nějaké otázky, klidně se ptejte.


     Háčkuji z české bavlněné příze Katka háčkem č. 2,5
Základem pro polštářek na výplň 40 x 40 cm je 9 čtverců:

     Čtverce k sobě spojuji tak, že jednu stranu obháčkuji dlouhými sloupky, do každého oka jeden dlouhý sloupek. Na konci řady otočím a háčkuji vždy jeden dlouhý sloupek, pak pevným okem přiháčkuji druhý čtverec – DS, PO, DS, PO. Tak pospojuji po třech čtverce k sobě. Pak začnu stejným způsobem spojovat k sobě řady, s tím, že tam kde vychází bok dlouhého sloupku, obháčkuji sloupek dvěma dlouhými sloupky.
     Výsledný čtverec obháčkuji dlouhými sloupky – na polštářek 40 x 40 cm mi vychází 5 řad dlouhých sloupků. V rozích háčkuji do rohového oka vždy 3 dlouhé sloupky. Aby nebyl vzor tak hutný, ve třetí řadě háčkuji 3 dlouhé sloupky do jednoho oka, 3 oka vynechat, tj. 3 dlouhé sloupky do 4 oka, 3 dlouhé sloupky do 7 oka… atd. V rozích do rohového oka 3 dlouhé sloupky 3 řetízková oka 3 dlouhé sloupky. 

     6. a 7.  řada – obháčkování, které přesahuje přes látkový polštářek -  je to ta vnitřní „kytička“ ze čtverečku, tj. řada  4 a 5.
Takže 6. Řada do 1. Oka 1 řetízkové oko, 10 ŘO, 1 KS do 4 oka, 3 ŘO, 1 KS do 7 oka, 5 ŘO, 1 KS do 10 oka, 3 ŘO, 1 KS do 13 oka a tak stále dokola. 
7. řada 3 ŘO, 4 DS, 3 ŘO, 5DS, 1KS, 7DS, 1KS ... 

12 komentářů:

  1. A hned vidím dnešek růžově! Povedl se:-D

    OdpovědětVymazat
  2. Superbes couleurs pour deux superbes coussins !
    Bon week-end.
    Anna

    OdpovědětVymazat
  3. Jani, děkuji moc za návod, máte moc hezké stránky, jen tak dál, určitě budu nakukovat :-) Mějte se krásně a ještě jednou děkuji Eva

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, máš to moc krásné!!obdivuji tvou zručnost. Ráda bych se taky někdy do takových krásných polštářků pustila, už jen proto, že je dělala i má babička, ale moc si na to netroufám..Srdečně zdravím. Elli

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Jani, myslim, ze popisu musi kazdy rozumet,jsi sikovna a polstarky jsou nadherne! Zdravim a preji hezky, teply vikend, Monika.

    OdpovědětVymazat
  6. Jani, návod je skvělý, líbí se mi tvoje spojování čtverců, ty vyzkouším!
    Měj hezkou neděli, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Nádhera, měla bych to někdy zkusit.

    OdpovědětVymazat
  8. Jani, je krásný, romantický,
    no prostě-moc se Ti povedl!!!!!!!!!
    Papa Jarka

    OdpovědětVymazat
  9. JANIČKO, NÁDHERNÁ PRÁCE.
    OPRAVDU SE TI POVEDL.
    MĚJ HEZKOU NEDĚLI.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  10. Jani, krásne vankúšiky, ale čo tu píšeš je pre mňa španielska dedina (:neviem hačkovať:).. Dievčence Ťa za pracovný postup pochválili si šikovná.

    OdpovědětVymazat
  11. Świetny wzór - pozwolisz, że sobie skorzystam? Dzięki :)))

    OdpovědětVymazat