středa 27. června 2012

Polštáře s výšivkou

Ahoj,
dostala jsem chuť zjemnit naši ložnici trochou bílé.


A tak vznikly tyhle bavlněné polštáře s volány. Nebyla bych to asi já, kdybych i na bílé polštáře nepropašovala trochu barvy. Tuhle výšivku jsem vyšívala už kdysi v hnědé barvě jako dečku. Moc se mi líbila a tak jsem jí teď použila na polštáře.




Vyšívala jsem jen stonkovým stehem, takže nic složitého, ale výsledek se mi líbí.



     Občas v Tescu narazím na časopis Wohnen und Garten.



 Nejspíš ho spousta z vás zná, tak jen jedna fotečka pro ty z vás, které v létě zdobíte domovy mořskými dekoracemi.

Tenhle poklůpek s plachetnicí mi přijde skvělý.

     Mějte krásné dny


pátek 8. června 2012

Háčkovaný polštářek návod

Dostala jsem pár dotazů, jak na něj. Zkusila jsem to popsat co možná nejpodrobněji, ale nepovažuji se za moc dobrou učitelku, takže pokud budete mít někdo ještě nějaké otázky, klidně se ptejte.


     Háčkuji z české bavlněné příze Katka háčkem č. 2,5
Základem pro polštářek na výplň 40 x 40 cm je 9 čtverců:

     Čtverce k sobě spojuji tak, že jednu stranu obháčkuji dlouhými sloupky, do každého oka jeden dlouhý sloupek. Na konci řady otočím a háčkuji vždy jeden dlouhý sloupek, pak pevným okem přiháčkuji druhý čtverec – DS, PO, DS, PO. Tak pospojuji po třech čtverce k sobě. Pak začnu stejným způsobem spojovat k sobě řady, s tím, že tam kde vychází bok dlouhého sloupku, obháčkuji sloupek dvěma dlouhými sloupky.
     Výsledný čtverec obháčkuji dlouhými sloupky – na polštářek 40 x 40 cm mi vychází 5 řad dlouhých sloupků. V rozích háčkuji do rohového oka vždy 3 dlouhé sloupky. Aby nebyl vzor tak hutný, ve třetí řadě háčkuji 3 dlouhé sloupky do jednoho oka, 3 oka vynechat, tj. 3 dlouhé sloupky do 4 oka, 3 dlouhé sloupky do 7 oka… atd. V rozích do rohového oka 3 dlouhé sloupky 3 řetízková oka 3 dlouhé sloupky. 

     6. a 7.  řada – obháčkování, které přesahuje přes látkový polštářek -  je to ta vnitřní „kytička“ ze čtverečku, tj. řada  4 a 5.
Takže 6. Řada do 1. Oka 1 řetízkové oko, 10 ŘO, 1 KS do 4 oka, 3 ŘO, 1 KS do 7 oka, 5 ŘO, 1 KS do 10 oka, 3 ŘO, 1 KS do 13 oka a tak stále dokola. 
7. řada 3 ŘO, 4 DS, 3 ŘO, 5DS, 1KS, 7DS, 1KS ... 

úterý 5. června 2012

Háčkované polštářky

... já vím, už jste je viděly. Ale líbí se mojí mamce a tak jsem jí je také uháčkovala.

Aby nebyly úplně stejné, u jednoho jsem převátila barvy...

... a trochu jinak jsem je obháčkovala.

     Protože jsou pro maminku, na základní polštářek jsem použila damašek. Vlastně nevím, proč se nad ním dnes trochu ušklíbáme jako nad něčím příšerně nemoderním. Když jsem z něj šila, naprosto jsem se do něj zamilovala. Je tak krásně jemný a příjemný. Nesrovnatelný s běžnými bavlněnými látkami, ze kterých šiju jindy. A tak možná vezmu ne milost damaškové povlečení z manželovy výbavy a příložitostně ho povléknu. Myslím, že v parném létě bude dotyk této jemné chladivé tkaniny moc příjemný.


      A tohle jsem si o damašku našla ve wikipedii: Damašek je obchodní označení pro jednobarevnou tkaninu se vzorováním různých tvarů a velikostí. Plochy vzorů jsou na okrajích hrubě odstupňovány a kontrastují světle nebo tmavě s hladkým podkladem. Kontrast vzniká tak, že se střídá osnovní a útková vazba, na povrchu jsou vidět vždy jen podélné osnovní nebo příčné útkové nitě. Tento druh tkaniny pochází pravděpodobně z Číny.

     Do Evropy se dostal přes Sýrii, kde došlo ve 12. století ke značnému rozkvětu jeho výroby, takže se začal nazývat podle syrského hlavního města. Původně se damašek vyráběl z hedvábných nebo lněných přízí, později se začaly používat také syntetické filamenty a především mercerovaná bavlna. Tkaniny jsou většinou jednobarevné, známá jsou však i vzorování s útkem odlišné barvy od osnovy.
Větší a složitější vzory se dají tkát jen s žakárovým ústrojím, damašek s kostkovaným nebo proužkovým vzorováním pochází většinou od (levnějších) listových strojů.